ANTWERPEN

Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), het zogenaamde Junckerfonds, kan van start gaan na de zomer. Dat heeft het Europees Parlement beslist.

Antwerpen wordt digitale proeftuin
vr 8 juli 2016

Antwerpen verandert dit najaar in de grootste digitale proeftuin van Europa. Start-ups en jonge innovatieve ondernemingen worden uitgenodigd om apps en internettoepassingen te ontwikkelingen die de leefbaarheid van de stad kunnen verbeteren. Het Antwerps college heeft daarvoor een aantal belangrijke principes goedgekeurd. Op federaal niveau werkt staatssecretaris voor de Privacy Philippe De Backer (Open Vld) aan het juiste juridisch kader, zodat de verwerking van gegevens op de correcte manier verloopt.

Met data, sensoren, IT-systemen kun je dankzij het internet of things het leven in de stad gemakkelijker maken: verkeerslichten en straatlantaarns afstemmen op de drukte in de stad, een app ontwikkelen waarmee je sneller een parkeerplaats vindt, mensen met gezichtsproblemen helpen om zich te verplaatsen in de stad,…“Dit is een belangrijke beslissing. De mogelijkheden voor de stad zijn oneindig.” stelt Schepen van Onderwijs Claude Marinower (Open Vld). “Door data te verzamelen en aan elkaar te koppelen kan je bijvoorbeeld meer inzicht krijgen over hoe kinderen naar school gaan en vervolgens hun schoolroute veiliger maken door onder meer verkeerslichten daar op af te stemmen.”

Maar het gebruik van data rijst ook vragen over de bescherming van onze privacy. “Een smart city kan enkel tot stand komen als het zijn inwoners laat participeren. De verwerking van de informatie over de bewegingsstromen in Antwerpen gebeurt volledig transparant. Mensen moeten wel kunnen weten wat met hun data gebeurt. Het belangrijkste is dat ze zelf controle hebben”, legt De Backer uit.

Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda: “De beslissing van de stad Antwerpen sluit mooi aan bij de nieuwe federale open data strategie. Door volop de kaart te trekken van open data stimuleer je innovatie en versterk je het digitaal ecosysteem. Dat is ook de inzet van ‘Digital Belgium’, van ons land een digitale topper maken. Ik ben blij dat Antwerpen mee op de kar spring springt en hoop dat heel wat andere steden in ons land volgen.”

De beslissing kan van Antwerpen nog meer de start-up-city van Vlaanderen te maken volgens De Backer:  “Start-ups kunnen het economisch kloppend hart van Antwerpen worden. Als stad kan en moet je dat faciliteren met open data, zonder dat je de privacy van inwoners en bezoekers schendt. Vernieuwing, creativiteit en ondernemerschap, dat zit bij ons in het DNA. Je moet het gewoon de juiste kansen geven.” Foto: iMinds