ANTWERPEN

Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), het zogenaamde Junckerfonds, kan van start gaan na de zomer. Dat heeft het Europees Parlement beslist.

"Makkelijker naar Antwerpen sporen dankzij nieuwe vervoersplan NMBS"
vr 2 juni 2017

De federale regering keurde vandaag het nieuwe vervoersplan van de NMBS goed. Staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld) feliciteert collega-minister Bellot met het plan. “Dit is ook goed nieuws voor Antwerpen. Niet alleen komen er meer treinen van en naar Antwerpen, de reistijd zal ook verminderen en de Kempen worden beter bereikbaar.”

 

Het nieuwe vervoersplan van de NMBS zet de reiziger centraal: er zullen meer treinen rijden in het weekend, de treinen zullen later rijden en op zondagavond worden er voor de kotstudenten extra piekuurtreinen voorzien.

Ook voor Antwerpen verandert er heel wat. In één jaar tijd komen er maar liefst  38.300 treinkilometers bij om Antwerpen en de Kempen sneller en efficiënter te bereiken. Zo rijden er in de week al meer treinen naar de Noorderkempen, wordt de lijn Charleroi-Antwerpen verlengd tot Essen en wordt de trein Herentals-Lier verlengd tot Antwerpen. Ook de trein De Panne-Landen zal via Antwerpen  rijden. Ook het weekendaanbod wordt versterkt. Vanaf december 2017 zal er tussen Antwerpen en Boom ieder uur een trein rijden (en na de afwerking van de Nijverbeidsbrug rijdt deze trein door naar Puurs). In het weekend komt er tevens om het uur een verbinding naar Hasselt, via de luchthaven.

De NMBS zet ook in op comfort. Zo komen er in gans de provincie extra parkeerplaatsen en fietsstallingen bij aan de stations.Philippe De Backer: “Het is duidelijk dat minister Bellot, samen met de NMBS, een partner is om de mobiliteitsknoop rond Antwerpen op te lossen. Het is met effectieve en concrete stappen dat we het mobiliteitsprobleem in Antwerpen kunnen verminderen. Door het aanbod van het openbaar vervoer uit te breiden, door het voor pendelaars makkelijker te maken om hun auto of fiets te parkeren aan het station, wordt de trein een waardig alternatief voor de auto en vermindert het aantal auto’s in het verkeer.”