ANTWERPEN

Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), het zogenaamde Junckerfonds, kan van start gaan na de zomer. Dat heeft het Europees Parlement beslist.

Open Vld Antwerpen wil gratis kortparkeren in handelsstraten
vr 7 april 2017

Wie voor slechts een kleine boodschap in de stad moet zijn, moet eenvoudig gratis kunnen kortparkeren in de buurt van handelszaken. Dat vindt de Antwerpse Open Vld. De liberale partij stelde deze morgen het digitaal platform Stop&Shop voor en de website www.stopenshop.be . “Dit is een win-win voor de klant én voor de ondernemer: de klant kan rekenen op een parkeerplaats dicht bij de winkel, de handelszaak is gelukkig, want de klanten zijn niet meer gefrustreerd over het vinden van een parkeerplaats in de buurt van de winkel”, aldus lijsttrekker Philippe De Backer.

In heel de stad zijn er handelsstraten die het moeilijk hebben omdat er te weinig parkeerplaatsen in de directe omgeving zijn. Klanten die bij een specifieke winkelzaak moeten zijn of een pakket willen ophalen laten zich hierdoor vaak afschrikken en mijden die handelsstraten met faillissementen en leegstand tot gevolg.

Open Vld Antwerpen wil  het kortparkeren in die handelsstraten makkelijker maken zodat handelaars opnieuw klanten kunnen aantrekken. De partij stelt voor om een volledig digitaal systeem Stop&Shop uit te bouwen. Er moet dus geen parkeerschijf gelegd of ticket gekocht worden. Op zo’n Stop&Shop-parkeerplaats kan je gedurende 30 minuten gratis parkeren. Je hoeft geen parkeerticket te nemen, want een sensor die in het parkeervak is ingebouwd, registreert hoe lang je er parkeert. Als je auto er langer dan 30 minuten staat, stuurt de sensor een signaal naar de parkeerwachters en riskeer je een boete.

Een gelijkaardig systeem bestaat al in Kortrijk. Met succes: de handelsstraten leefden op en het systeem was ook zeer betaalbaar. Op maar liefst zes maanden had het systeem zichzelf terugbetaald.

Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer ging donderdag het systeem voorstellen aan een aantal handelaren in Berchem: “Als we lokale middenstandskernen zuurstof willen geven, moet er ook een werkend parkeerbeleid zijn. Als je bijvoorbeeld een TV of een aantal taarten gaat kopen in een handelszaak is het moeilijk  om die mee te sleuren op de fiets of tram. In handelsstraten met zo’n divers en ruim aanbod moeten mensen makkelijk hun auto kunnen kortparkeren, aankopen doen en snel vertrekken. Met Stop & Shop kan dat.”

“Er bestaat enorm veel frustratie over het onjuist gebruik van de laad- en loszones. Als we de uitrol van Stop&Shop al starten op die plaatsen komen er meteen een aantal parkeerplaatsen vrij. Zo kunnen mensen uit de stad of het district makkelijk en snel dicht bij huis winkelen en moeten ze niet omrijden naar winkels buiten de stad. Buurtwinkels zijn net makkelijk, maar de mensen moeten ze wel kunnen bereiken.”

Open Vld Antwerpen wil de middenstand zelf de keuze geven waar ze graag een Stop&Shop-zone willen. De partij lanceert daarvoor de website www.stopenshop.be.

Het Stop&Shop-systeem past volgens De Backer ook in het bredere parkeerverhaal van Open Vld: “Stop&Shop is niet enkel makkelijk voor iets grotere boodschappen voor de buurtbewoners, maar is ook ideaal voor bewoners die slecht te been zijn en dankzij Stop&Shop dichter kunnen parkeren. Daarnaast moeten we ook parkeermogelijkheden voorzien voor wie een hele dag de stad in wil en zijn auto wil parkeren. Dat kunnen we weg van het straatbeeld (bvb ondergronds) en liefst ook zoveel mogelijk buiten het centrum voorzien.”