IN DE MEDIA
“Consument moet te allen tijde controle houden over persoonlijke gegevens”
do 18 mei 2017

Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer (Open Vld) is tevreden dat Europa haar tanden laat zien en Facebook een miljoenenboete oplegt voor misleiding van de consument bij de overname van Whatsapp. “Dit is belangrijk voor de privacy van de consument”, aldus De Backer.

Facebook nam in 2014 de chatdienst Whatsapp over. Facebook had beloofd om de gebruikersgegevens van de twee diensten niet met elkaar te koppelen, maar brak die belofte.

 

De Backer: “Als consumenten verkeerd geïnformeerd worden, komt ook hun privacy in het gedrang. Het is niet correct en absoluut in strijd met de Privacyregels dat Facebook in uw plaats beslist om uw Whatsapp-telefoonnummer te koppelen aan uw Facebookaccount.  Facebook heeft immers geen toestemming verkregen van de Whatsapp-gebruikers om deze data uit te wisselen. Het is de consument die te allen tijde beslist wat er met zijn gegevens gebeurt. Daarom heb ik er in het verleden op aangedrongen dat op Europees niveau wordt uitgeklaard hoe we de privacy van burgers beter kunnen beschermen in dergelijke gevallen."

 

Intussen loopt er ook op Europees niveau een zaak, opgestart en getrokken door de Belgische Privacycommissie en in samenwerking met 5 andere landen om ervoor te zorgen dat Facebook stopt met die informatiedeling.