IN DE MEDIA
De Backer woont controle bij op tachograaffraude
di 16 mei 2017

De federale wegpolitie houdt dinsdag een grootscheepse controle op zwaar vervoer. Samen met experts uit Polen, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Ierland, worden vrachtwagens gecontroleerd op manipulaties van het tachograafapparaat, dat de rij- en rusttijden registreert. Bij één op vier van de gecontroleerde trucks blijkt er inderdaad sprake van fraude, wat dinsdag omstreeks 14 uur al 30.000 euro aan boetes opleverde.

"Fraude met de tachograaf vormt een groot risico voor de verkeersveiligheid", zegt Koen Ricour, directeur van de federale wegpolitie. "Hierdoor kunnen bijvoorbeeld het ABS-remsysteem en de snelheidsbegrenzer wegvallen. Het spreekt voor zich dat dit zware gevolgen kan hebben voor de weggebruikers."

Een ander voorbeeld van fraude is het gebruik van magneten of andere onderbrekers van de tachograaf, waardoor er zogenaamd "rust" geregistreerd wordt in plaats van "rijtijd". Chauffeurs die hierdoor te veel uren rijden, lopen het risico in slaap te vallen achter het stuur, met alle gevolgen van dien, aldus de directeur.

De grootscheepse controleactie van dinsdag gebeurt in samenwerking met experts uit Polen, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Denemarken en Ierland. "Die samenwerking zorgt ervoor dat kennis en goede praktijken worden uitgewisseld, waardoor de buitenlandse collega's op hun beurt up to date blijven rond de laatste nieuwe fraudetechnieken."

"Deze controles zijn van levensbelang, zowel voor de verkeersveiligheid als in de strijd tegen de concurrentievervalsing, zeker voor een land als België waar we veel zwaar vrachtvervoer hebben", zegt staatssecretaris voor Bestrijding van de sociale fraude Philippe De Backer. "De resultaten van deze controle tonen dat nogmaals aan. Niet alleen de verkeersveiligheid komt in gevaar door dergelijke fraude, het is ook concurrentievervalsing."

Bron: Belga