IN DE MEDIA
Staatssecretaris Philippe De Backer verbolgen over identiteitsdiefstal door Antwerpse politieagenten
za 30 september 2017

Enkele agenten van de Lokale Politie Antwerpen zouden vertrouwelijke identiteitsgegevens van burgers hebben gestolen om te kunnen gokken. Staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer reageert verbolgen. Voor De Backer moeten de agenten in kwestie streng gestraft worden maar moet ook de Lokale Politie zijn verantwoordelijkheid opnemen.

In het kader van een ander onderzoek naar afpersing van mensen zonder papieren door een groep agenten binnen het lokale politiekorps, kwam aan het licht dat één van de agenten regelmatig betaalde aan online casino’s. Na verder onderzoek bleken ook dat heel wat collega’s ook actief waren op goksites. Omdat het voor politieagenten eigenlijk verboden is om te gokken, gebruikten ze hiervoor identiteitsgegevens van burgers uit de politiedatabank.

Voor staatssecretaris voor privacy Philippe De Backer is de maat vol: “We moeten onze politieagenten kunnen vertrouwen. Ze krijgen van de samenleving bijzondere macht om onze rechten te beschermen. Wanneer ze die bijzondere macht misbruiken, wankelt het geloof en vertrouwen in de politie en de hele rechtsstaat bij uitbreiding.”

Het hoeft geen twijfel voor De Backer dat de agenten in kwestie, wanneer hun schuld bewezen is, streng gestraft moeten worden.

Daarnaast vindt De Backer ook dat de Lokale Politie zijn verantwoordelijkheid moet opnemen: “Het is goed dat de politie start met een sensibiliseringscampagne. Dat is echter niet genoeg. We zetten de richtlijn gegevensbescherming voor politie en justitie binnenkort om in onze nationale privacywetgeving. Die verplicht iedere organisatie om een sluitend privacybeleid uit te werken. De politie moet zich afvragen hoe ze de interne toegang tot de politiedatabank regelt, hoe ze opzoekingen registreert en hoe ze oneigenlijk gebruik van de databank actief opspoort.”

Deze richtlijn is de evenknie voor de politie van de nieuwe Europese privacyverordening. Net zoals bedrijven zal ook de politie verplicht worden om een Data Protection Officer aan te stellen die intern moet waken over het gebruik van persoonsgegevens.

Maar ook extern zal de controle verscherpt worden. De controlebevoegdheid van de bevoegde gegevensbeschermingsautoriteit (COC : Controleorgaan van het politionele informatiebeheer) wordt uitgebreid met de mogelijkheid om sancties op te leggen.

De Backer: “Het Controleorgaan zal zelf audits kunnen uitvoeren om na te kijken hoe er in de politie wordt omgegaan met persoonsgegevens en zal beoordelen of dat dit beantwoordt aan de nieuwe privacystandaarden. Daarnaast heeft het Controleorgaan net zoals de Privacycommissie ook tanden gekregen om te bijten wanneer nodig.  We maken dus geen onderscheid tussen bedrijven of overheidsinstellingen. De wet is de wet en die geldt voor iedereen, ook - of beter zeker - voor de politie.”