De markten appelleren niet aan Europa maar aan de Griekse politiek: opiniestuk in De Tijd

wo 16 mei 2012
Ik hoop dat Griekenland de Europese kaart trekt. Anders is het game over en volgt een scheiding met onderlinge toestemming.

Zal Griekenland de eurozone verlaten? Vrijwillig of onder druk? Dat zijn de vragen die iedereen zich stelt. Speculatie leidt tot besmettingsgevaar voor de andere eurozonelanden. Het wanbeleid van de twee traditionele politieke partijen - de socialistische Pasok en de conservatieve Nieuwe Democratie - heeft Griekenland de afgelopen decennia naar de afgrond geduwd. Dat zet nu ook heel de eurozone onder druk. Europa in crisis. Europese economische integratie en nationale politieke verantwoordelijkheid versus economisch nationalisme. Ik ben ervan overtuigd dat niemand gebaat is bij een Griekse exit uit de eurozone, als Griekenland de opgelegde hervormingsplannen onverminderd uitvoert. Zonder die voorwaarde is het dweilen met de kraan open.

Vele Grieken menen onterecht dat Europa hen in de steek laat. De Europese Unie is al met meer geld over de brug gekomen dan ooit voor mogelijk werd gehouden. Zonder de Europese solidariteit was er in Europa nu een echt ontwikkelingsland. De keuze is aan de Griekse politici. De markten wijzen niet zozeer de eurozone, maar wel de Griekse politici op hun verantwoordelijkheid: Griekenland moet groeigericht hervormen. Europese economische integratie en nationale politieke verantwoordelijkheid gaan hand in hand.

In tijden van crisis heeft Europa steeds bewezen boven de problemen uit te groeien. Niet alleen de Grieken, ook de eurozone moet hervormen: een groot permanent noodfonds, een echte politieke, economische en fiscale unie. Één politieke autoriteit die de muntunie stuurt. Een macro-economische convergentiecode, met minimum- en maximumstandaarden voor alle eurolanden en op langere termijn de invoering van euro-obligaties.

Ik hoop ten stelligste dat Griekenland de Europese kaart trekt. Zo niet, dan is het spel uit. De Griekse politici hebben niet alleen een verantwoordelijkheid tegenover de Griekse burgers, maar ook ten opzichte van de meer dan 300 miljoen inwoners van de euro- zone. Want laten we niet naïef zijn, bij een Griekse exit zullen we allemaal in de klappen delen.

Mocht Griekenland beslissen om uit de eurozone te stappen, dan zal de Europese Unie een structuur moeten creëren die Griekenland toelaat op een ordelijke wijze de eurozone te verlaten. Een scheiding met onderlinge toestemming. Dat legt een loodzware druk op de huidige jonge generatie én de generaties van de toekomst.

Philippe De Backer, Europees Parlementslid voor Open VLD