Opiniestuk in De Tijd: "Laat uw spaargeld de economie redden!"

di 10 juli 2012
Belgen zijn spaarders. De Nationale Bank maakte bekend dat ongeveer 203,4 miljard euro geparkeerd staat op Belgische spaarboekjes, een recordbedrag. En het is duidelijk dat de reden hiervoor niet de rente op het spaarboekje is, want die staat historisch laag. Er staan miljarden euro's op de spaarboekjes terwijl er zeer weinig middelen zijn om een relance te financieren. Met de huidige economische crisis hebben bedrijven, en zeker kmo’s, meer dan ooit nood aan bijkomende financiering. Alleen zijn banken en investeerders nooit zo risico-avers gebleken. Het wordt dan ook tijd dat de overheid investeerders een duwtje in de rug geeft en dat ze naast de klassieke financieringsmogelijkheden ook andere mechanismen ontwikkelt.
Met de huidige economische crisis hebben bedrijven, en zeker kmo’s, meer dan ooit nood aan bijkomende financiering. Alleen zijn banken en investeerders nooit zo risico-avers gebleken. Het wordt dan ook tijd dat de overheid investeerders een duwtje in de rug geeft en dat ze naast de klassieke financieringsmogelijkheden ook andere mechanismen ontwikkelt.
 
Europa heeft daarin al enkele stappen genomen. Zo start deze zomer een proeffase met projectobligaties. Infrastructuurprojecten zullen door die obligaties zowel garanties als geld vinden om gerealiseerd te worden. Het proefproject start in de sectoren transport, energie en ICT voor een bedrag van 230 miljoen euro. Ook innovatieve kmo’s zullen vanuit Europa beter ondersteund worden. Eind vorige maand lanceerden de Europese wetgevers een nieuw kwaliteitslabel voor risicokapitaal. Zo wil Europa de mismatch tussen de financierings- behoefte bij innovatieve ondernemers en een gebrek aan investeringsfondsen aanpakken. Het nieuwe ‘Europees paspoort’ maakt het ophalen van risicokapitaal over de grenzen van lidstaten heen gemakkelijker en geeft een boost aan het vertrouwen van de durfkapitaalinvesteerder.

Het federale relanceplan dat er binnenkort aankomt, moet op dat Europese elan doorgaan. Het voorstel van de Nationale Bank om het fiscale gunstregime voor spaarboekjes af te schaffen, staat hier haaks op. We zouden beter onze beste praktijken uit het verleden onder de loep nemen. Ik denk bijvoorbeeld aan een actuele versie van de aandelenwet Cooreman-De Clercq. In de jaren 1978-1981 had de overheid een enorme financieringsnood en nam ze fiscale gunstmaatregelen voor beleggers van Belgisch overheidspapier, roerende voorheffing en erfenisrechten. Daardoor werd de bedrijfsfinanciering minder aantrekkelijk en kwamen bedrijven in de problemen. De wet Cooreman-De Clercq heeft hier voor een kentering gezorgd, met weer meer kapitaalverkeer naar bedrijven en de beurs.

Ook de Participatiemaatschappij Vlaanderen heeft interessante financieringsopties uitgewerkt, met het ARKimedesfonds en de win-winlening. De federale overheid zou dat verder kunnen ondersteunen met fiscale prikkels. Als we echt willen investeren in onze reële economie, dan is het alle hens aan dek. De banken en investeringsfondsen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Tegelijkertijd moet het kapitaal van burgers geactiveerd worden. Ook de politiek zal de spelregels moeten aanpassen zodat het aantrekkelijker en gemakkelijk wordt om te investeren in bedrijven en industrie.

Er blijven te veel investeringsopportuniteiten onbenut en dat maakt onze economische crisis alleen maar erger. Ook toekomstige groei en jobs worden in gevaar gebracht. Vandaag niet investeren legt immers een grote hypotheek op de welvaart van morgen.

 

Door Philippe De Backer, Europees Parlementslid Open VLD