- Antwerpen
- Europa
- In de media
- Over Philippe
- Contact
Het federale relanceplan dat er binnenkort aankomt, moet op dat Europese elan doorgaan. Het voorstel van de Nationale Bank om het fiscale gunstregime voor spaarboekjes af te schaffen, staat hier haaks op. We zouden beter onze beste praktijken uit het verleden onder de loep nemen. Ik denk bijvoorbeeld aan een actuele versie van de aandelenwet Cooreman-De Clercq. In de jaren 1978-1981 had de overheid een enorme financieringsnood en nam ze fiscale gunstmaatregelen voor beleggers van Belgisch overheidspapier, roerende voorheffing en erfenisrechten. Daardoor werd de bedrijfsfinanciering minder aantrekkelijk en kwamen bedrijven in de problemen. De wet Cooreman-De Clercq heeft hier voor een kentering gezorgd, met weer meer kapitaalverkeer naar bedrijven en de beurs.
Ook de Participatiemaatschappij Vlaanderen heeft interessante financieringsopties uitgewerkt, met het ARKimedesfonds en de win-winlening. De federale overheid zou dat verder kunnen ondersteunen met fiscale prikkels. Als we echt willen investeren in onze reële economie, dan is het alle hens aan dek. De banken en investeringsfondsen moeten hun verantwoordelijkheid nemen. Tegelijkertijd moet het kapitaal van burgers geactiveerd worden. Ook de politiek zal de spelregels moeten aanpassen zodat het aantrekkelijker en gemakkelijk wordt om te investeren in bedrijven en industrie.
Er blijven te veel investeringsopportuniteiten onbenut en dat maakt onze economische crisis alleen maar erger. Ook toekomstige groei en jobs worden in gevaar gebracht. Vandaag niet investeren legt immers een grote hypotheek op de welvaart van morgen.
Door Philippe De Backer, Europees Parlementslid Open VLD